Shows - Marcella Wisbrun
15911
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15911,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Agenda

Datum
Tijd
Locatie
Theater
Telefoon kassa
Website

Wijzigingen voorbehouden

Bossa Nova

De Bossa van Jobim is een hommage aan Antonio Carlos Jobim (1927-1994), de ‘vader van de bossanova’. 

Tom, zoals hij wordt genoemd, maakte meer dan vierhonderd nummers. Zijn beroemdste lied is The Girl from Ipanema, na Yesterday van de Beatles het meest gedraaide lied aller tijden.

Hoop is het centrale thema in zijn muziek. Hoop voor een duurzame en groene toekomst. En hoop voor de liefde. In de songs van Jobim is de muziek onlosmakelijk van de tekst. De warme en opzwepende ritmes smelten samen met de poëzie en de één draagt de ander tot een hoger vlak.

De bossanova was een nieuw geluid en haar gloriejaren (eind ’50 – eind ’60) werden gekenmerkt door een optimisme van ongekende grootte en een geloof in een land waarmee het goed zou komen. Bossanova betoverde de wereld en werd eeuwig.

Twee werelden

Lieve luisteraar, dit is muziek waar ik mee opgegroeide en wát een voorrecht was dat. Geboren uit een Braziliaanse moeder en Nederlandse vader, Mamãe zette de bossanova klassiekers op en Papa de kleinkunst. Vovó, mijn Braziliaanse oma, speelde gitaar en zong prachtig. Opi, mijn Nederlandse opa, was een bezielde jazzpianist.

Het opgroeien in zowel Nederland als Brazilië (geboren in Nederland, verhuist naar Brazilië, dan weer naar Nederland, weer naar Brazilië, en weer naar Nederland…) en met ouders uit verschillende culturen heeft mij niet alleen als mens maar ook als artiest gevormd. 

Sinds 2010 maak ik theaterprogramma’s waarin ik Nederland en Brazilië samenbreng op het toneel. In 2016 begreep ik echter pas wat ik al die jaren als theatermaker probeerde te bereiken: van deze twee werelden één maken en de tweedeling in mij te troosten.

1. WEG MET AL DIE WEEMOED – Chega de saudade

2. FOTO – Fotografia

3. WATER LOST HET OP – Água de beber

4. DISSONANT – Desafinado

5. SAMBA OP MAAR ÉÉN NOOT – Samba de uma nota só

6 . MEISJE VAN IPANEMA – Garota de Ipanema

7. MAARTSE BUIEN – Águas de março

8. OVER GELUK – A felicidade

9. DINDI – Dindi

10. MIJN HOUDEN VAN JE BLIJFT – Eu sei que vou te amar

11. ZWART-WITFOTO – Retrato em branco e preto

12. WAVE – Wave

Zoektocht

Dus ging ik op zoek naar dé manier om dat voor eens en altijd écht goed te doen en zodoende ben ik me gaan verdiepen in het werk van Jobim. Met het doel de ware betekenis en emoties van zijn muziek voor Nederland toegankelijk te maken zette ik mijn zinnen op samenwerken met liedtekstschrijver Jan Boerstoel en hij was meteen enthousiast. Kort daarna kwam ook steun uit Brazilië, toen de kleinzoon van Tom, Daniel Jobim, met mij een duet wilde opnemen. Zijn stem is als twee druppels water met die van zijn grootvader – kippenvel! En als kers op de taart werd Willem Nijholt, Nederlands theaterlegende, beschermheer van dit project.

Het leek alsof alles op z’n plek begon te vallen. Met de beste muzikanten van Nederland nam ik een album op en ook de vormgeving is zó mooi geworden. De CD werd goed ontvangen en het vervolg, het theaterconcert, is gemaakt samen met de grootste mensen uit het vak. En dit is nog maar het begin! Ik ben zó dankbaar.

De Bossa van Jobim is een project naar mijn hart, waarin twee werelden samenkomen. Bossanova en kleinkunst. Zwoele Braziliaanse ritmes met zuivere Nederlandse liedkunst. Brazilië en Nederland. Jobim en Boerstoel. De Braziliaanse passie en spiritualiteit met de Nederlandse nuchterheid. Een ode aan het leven, de schoonheid en de natuur – dát is De Bossa van Jobim en hier ben ik thuis.

CD volledig te beluisteren via: