Shows - Marcella Wisbrun
15911
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15911,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Bossa Nova

Op 8 maart 1959 zag de BOSSANOVA het levenslicht. Met de release van João Gilberto’s eerste LP, ‘Chega de Saudade’, wordt niet alleen een geheel nieuwe manier van zingen en gitaarspelen geïntroduceerd, maar maakten we ook kennis met de drijvende krachten achter deze legendarische beweging binnen de Braziliaanse muziek. Componisten en schrijvers zoals Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes en Newton Mendonça schreven muziek die de wereld veroverde.

De Bossanova-jaren (eind jaren vijftig tot het midden van de jaren zestig) werden gekenmerkt door een optimisme van ongekende grootte en een geloof in een land waarmee het goed zou komen. Bossanova betoverde de wereld en werd eeuwig. 

Agenda

Datum
Tijd
Locatie
Theater
Telefoon kassa
Website

vr. 23 aug.

19:30 (preview)

Amsterdam UITmarkt

Podium 16 Museumplein

za. 9 nov.

20:30

Beverwijk

Kennemer Theater

0251-221453

vr. 15 nov.

20:30

Spijkenisse

Theater de Stoep

0181-652222

vr. 29 nov.

20:30

Purmerend

Theater De Purmaryn

0299-432205

vr. 13 dec.

18:30 (incl. diner)

Huizen

Cultuurpodium Boerderij

035-6933254

za. 14 dec.

20:15

Baarn

Theater de Speeldoos

035-5418050

Wijzigingen voorbehouden

‘De Bossa van Jobim’

‘De Bossa van Jobim’ is een hommage aan Antonio Carlos Jobim (1927-1994). De “Gershwin van de Latijns-Amerikaanse muziek”, of ‘Tom’, zoals hij wordt genoemd, maakte meer dan vierhonderd nummers. Zijn beroemdste lied is The Girl from Ipanema, na Yesterday van de Beatles het meest gedraaide lied aller tijden.

Hoop is het centrale thema in zijn muziek. Hoop voor een duurzame en groene toekomst. En hoop voor de liefde. In de songs van Jobim is de muziek onlosmakelijk van de tekst. De warme en opzwepende ritmes smelten samen met de poëzie en de een draagt de ander tot een hoger vlak. 

Lieve luisteraar, dit is de muziek waar ik mee ben opgegroeid. En wat een voorrecht was dat. Geboren uit een Braziliaanse moeder en Nederlandse vader, Mamãe zette de Bossanova klassiekers op, Papa de Kleinkunst. Muziek en theater speelde altijd een grote rol in mijn leven. Vovó, mijn Braziliaanse oma, speelde gitaar en zong prachtig. Opi, mijn Nederlandse opa, was een bezielde jazzpianist. En zonder dat het iemands bedoeling was, heb ik van muziek en theater mijn pad gemaakt.

De liefde die ik heb voor de Braziliaanse en Nederlandse cultuur deel ik graag met anderen en dus maak ik sinds 2010 theaterprogramma’s waarin ik Nederland én Brazilië samen ten tonele breng. Overigens werd ik hier pas in 2016 echt van bewust. Ineens begreep ik wat ik al die jaren probeerde te bereiken: van mijn twee werelden één maken en de tweedeling in mij te troosten.

1. WEG MET AL DIE WEEMOED – Chega de saudade

2. FOTO – Fotografia

3. WATER LOST HET OP – Água de beber

4. DISSONANT – Desafinado

5. SAMBA OP MAAR ÉÉN NOOT – Samba de uma nota só

6 . MEISJE VAN IPANEMA – Garota de Ipanema

7. MAARTSE BUIEN – Águas de março

8. OVER GELUK – A felicidade

9. DINDI – Dindi

10. MIJN HOUDEN VAN JE BLIJFT – Eu sei que vou te amar

11. ZWART-WITFOTO – Retrato em branco e preto

12. WAVE – Wave

Volledig te beluisteren via:
Zoektocht

Ik startte een minutieuze zoektocht naar hoe ik dat voor eens en altijd écht goed kan doen. Ik wilde het belangrijkste repertoire uit Brazilië toegankelijk maken voor Nederlands publiek en besloot te beginnen met het legendarische werk van Tom Jobim. Ik zette mijn zinnen op samenwerken met de gelauwerde liedtekstschrijver Jan Boerstoel en hij was meteen enthousiast. Daarnaast kwam ook steun uit Brazilië toen de kleinzoon van Tom, Daniel Jobim, met mij een duet wilde opnemen. Zijn stem is als twee druppels water met die van zijn grootvader – kippenvel. En als kers op de taart werd Willem Nijholt, Nederlands theaterlegende, beschermheer van dit project.

De Bossa van Jobim is een project naar mijn hart, waarin twee werelden samenkomen. Bossanova en Kleinkunst. Zwoele Braziliaanse ritmes met zuivere Nederlandse liedkunst. Brazilië en Nederland. Jobim en Boerstoel. De Braziliaanse passie en spiritualiteit met de Nederlandse nuchterheid. Een ode aan het leven, de schoonheid en de natuur – dat is De Bossa van Jobim en hier ben ik thuis.