NU.nl, Aug. 2017 - Marcella Wisbrun
15837
post-template-default,single,single-post,postid-15837,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

NU.nl, Aug. 2017

NU.nl, Aug. 2017

Jan Boerstoel vertaalt teksten zanger Antonio Carlos Jobim

 

Foto: ANP

Dichter en tekstschrijver Jan Boerstoel gaat het werk van de Braziliaanse songwriter Antonio Carlos Jobim vertalen naar het Nederlands. Hij doet dit voor een programma waarmee de Nederlands-Braziliaanse theatermaker Marcella Wisbrun in het seizoen 2018-2019 gaat toeren.

Het is voor het eerst dat de familie van de artiest toestemming geeft om zijn werk naar het Nederlands om te zetten. Antonio Carlos Jobim (1927-1994) staat bekend als een van de componisten die in de vorige eeuw de bossanova groot heeft gemaakt. De “Gershwin van de Latijns-Amerikaanse muziek”, zoals hij wordt genoemd, maakte meer dan vierhonderd nummers.

Zijn beroemdste lied is The Girl from Ipanema, een lied waarvoor hij in 1965 een Grammy won. Volgens kenners is The Girl from Ipanema na Yesterday van de Beatles het meest gedraaide lied aller tijden. Het Amerikaanse Congres riep het nummer in 2005 uit tot een van de grootste nummers die ooit door een mens zijn geschreven. Een van Jobim’s grootste bewonderaars was Frank Sinatra, met wie de tekstschrijver ook twee albums maakte.

Gouden Harp

Jan Boerstoel schreef teksten en gedichten voor vrijwel alle groten van het Nederlandse cabaret: van Adèle Bloemendaal tot Jenny Arena, van Jasperina de Jong tot Youp van ‘t Hek. Hij won alle grote prijzen op dat gebied, van de Louis Davidsprijs tot de Gouden Harp. Boerstoel kreeg tweemaal de Annie M.G. Schmidt-prijs, de onderscheiding voor het beste theaterlied van het jaar.

Marcella Wisbrun heeft een Braziliaanse moeder en woonde veertien jaar in São Paulo. Ze maakte eerder drie succesvolle theaterprogramma’s waarin ze Nederland én Brazilië tegelijk op het toneel bracht: haar handelsmerk is dan ook het afzetten van de Braziliaanse passie en spiritualiteit tegen de Nederlandse nuchterheid.